Får jeg dårligere øjne, når jeg ikke bruger briller eller kontaktlinser?

0
250

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle links er derfor betalte links.

Synet ændrer sig igennem hele livet, og det er derfor en god idé at tage regelmæssigt forbi en optiker til en synsprøve. Hvis synsprøven viser, at synes ikke helt er som det skal være, kan det være en rigtig god idé at få enten briller eller kontaktlinser. Men er det egentlig en nødvendighed? Får man dårligere øjne, hvis man ikke får briller eller kontaktlinser?

Det korte svar er nej. Som voksne mennesker er vores øjne færdigudviklede, så vores øjne og vores syn tager ikke skade af at vi ikke bruger briller eller kontaktlinser. Det skal dog nævnes at det kan være ubehageligt, hvis du ikke kan se ordentligt. I mange tilfælde ved du måske slet ikke, at dit syn er dårligt, fordi det er det eneste, du nogensinde har kendt. Det er derfor en god idé at tage regelmæssigt forbi en optiker som f.eks. denne optiker i Fredericia for at få tjekket synet. Måske bliver du overrasket over, hvor godt du egentlig kan se, hvis du bare fik briller eller kontaktlinser. Hvis du dog godt kan holde det ud og sagtens kan klare dig med det syn, du har, behøver du altså ikke at få hverken briller eller kontaktlinser. Det skader altså ikke voksne mennesker at undvære briller, selvom synet er lidt slidt.

Det kan dog være skadeligt at gå med briller med for høj styrke. Forskning viser faktisk, at synet kan forværres, hvis du bruger briller eller kontaktlinser med for høj styrke. Det kan nemlig gøre at du stimulerer øjets vækst, så det tilpasser sig til brillen, og du kan altså på den måde gå fra et meget almindeligt syn til synsproblemer ved at bruge briller/kontaktlinser med for høj styrke. Det gælder dog ikke den anden vej rundt. Du får ikke et bedre syn af at gå med briller eller kontaktlinser med for lidt styrke.

Svaret på spørgsmålet er dog ikke det samme, når det gælder børn. Børns øjne bliver i langt højere grad påvirket af miljøet end voksnes – og det er derfor vigtigt, at børn får briller, hvis de har brug for det. Små børn har korte øjne og vil derfor være langsynede i de første år. Det retter sig dog med årene hos de fleste. Hvis det dog ikke gør, er det meget vigtigt at barnet får briller – ellers kan det faktisk betyde at det ene øje begynder at ”slappe af” og kan i nogle tilfælde føre til at barnet begynder at skele. Det kan føre til dovensyn, som betyder, at barnets synssans ikke udvikles – og det kan i værste tilfælde føre til at barnet bliver blind på det ene øje. Det er derfor vigtigt at børn regelmæssigt får målt deres syn hos f.eks. den praktiserende læge.