Lastbilkraner giver effektive og hurtige løft

0
949

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle links er derfor betalte links.

Der findes mange forskellige kraner – alle passer til forskellige behov. I denne artikel har vi fokus på lastbilkraner, hvas de bruges til og hvornår du bør vælge en lastbilkran frem for andre krantyper. Læs med her og bliv klogere på lastbilkraner og vælg den rette kran til dine behov.

Hvad er en lastbilkran?

En lastbilkran er som navnet måske antyder en kran, der er monteret på en lastbil. Kranen kan enten være monteret ved førerhuset eller bagerst på ladet – og det kan også enten være fastmonterede eller aftagelige. Lastbilkraner kan overordnet deles op i to kategorier: over og under 30 tm (tonsmeter). Grunden til det er ligesom forskellen mellem en personbil og en bus. Brugeren skal nemlig kun have det almindelige krancertifikat, når der er tale om en lastbilkran under 30 tm, imens brugeren skal have det store krancertifikat, når der er tale om en lastbilkran over 30 tm. Kraner under 8 tm kræver derimod slet ikke et krancertifikat for at kunne bruge – og derfor er de almindelige lastbilkraner også oftest mere end 8-30 tm.

Hvor stor er rækkevidden på en lastbilkran?

En lastbilkran har ofte en rækkevidde på over 20 meter. Det varierer dog meget, bl.a. afhængigt af, hvor mange udlæg, der er og naturligvis også hvor kraftig kranen er. Man kan finde den præcise rækkevidde ved at bruge et såkaldt løftediagram, som angiver, hvor meget vægt kranen må løfte for hver meter, den foldes ud. Der findes en regel om kraft gange arm, hvilket betyder, at en 30 tm kran i princippet faktisk kan løfte 1 ton 30 meter ud – men bommen vejer også noget, så det er ikke muligt i praksis. Hvis man ikke har udlæg nok, kan man dog montere en fly jib. Det er en slags ekstra kran, der kan monteres på lastbilkranen for at udvide rækkevidden. Det gør det muligt at komme meget langt ud. Her skal man dog være opmærksom på, at jo længere bommen bliver, jo mindre må den også løfte ude i enden – og så er det selvfølgelig meget vigtigt at sikre, at lastbilen er korrekt stabiliseret, så den ikke vælter – og det er også vigtigt at huske kran service, så sikkerheden altid er i top.

Hvornår bør man vælge en lastbilkran?

Lastbilkraner benyttes i de fleste tilfælde til opgaver, hvor der er behov for hurtig opstilling. Lastbilkraner må nemlig køre på de offentlige veje, så den kan være hurtigt fremme på opgavestedet. Derudover bruges lastbilkraner også, når der er behov for at løfte gods enten af eller på eller der er behov for at løfte i en rimelig afstand ud fra lastbilen. Lastbilkraner er kendt for at være både kompakte, praktiske og lette at betjene – og så er også kendt for at have en stor tilgængelighed og alsidighed.